• O Mnie
    • O mnie
    • Gabinet
    • Konsultacje
  • PLATFORMA KURSÓW
  • Sklep
    • E-booki
    • Konsultacje
    • Kursy i warsztaty
  • BLOG
    • Ajurweda
    • Dla ciała
    • Dla umysłu
    • Przepisy
    • Choroby
  • Kontakt
  • E-booki
  • Zaloguj się
  • Archiwa

    • marzec 2022
    • luty 2022
    • grudzień 2021
    • listopad 2021
    • październik 2021
    • wrzesień 2021
    • lipiec 2021
    • czerwiec 2021
    • maj 2021
    • kwiecień 2021
    • marzec 2021
    • luty 2021
    • styczeń 2021
    • grudzień 2020
    • listopad 2020
    • październik 2020
    • wrzesień 2020
    • sierpień 2020
    • lipiec 2020
    • czerwiec 2020
    • maj 2020
    • marzec 2020
  • Zobacz mnie na insta
  • Follow Me On

  • O Mnie
    • O mnie
    • Gabinet
    • Konsultacje
  • PLATFORMA KURSÓW
  • Sklep
    • E-booki
    • Konsultacje
    • Kursy i warsztaty
  • BLOG
    • Ajurweda
    • Dla ciała
    • Dla umysłu
    • Przepisy
    • Choroby
  • Kontakt
  • E-booki
  • Zaloguj się

ZŁOTE MLEKO IDEALNE – PRZEPIS

19 sierpnia 2020
Czasy, w których powstawały naturalne systemy medyczne takie jak Tradycyjna Chińska Medycyna, czy Ajurweda nazywam czasami złotymi. Jedną z najbardziej znamiennych (i moich ulubionych) tradycji w tamtych czasach było posiadanie lekarza rodzinnego, który znał się na absolutnie wszystkim (domena znanego dziś podejścia holistycznego), a jego pensja była uzależniona od stanu zdrowia pacjenta. Im był zdrowszy, tym lekarz więcej zarabiał. Czyż to nie było bardziej sprawiedliwe?
Nie mniej jednak w owych złotych czasach wykorzystywano w ziołolecznictwie, cenioną również dziś, kurkumę. Bez badań naukowych, bez laboratoriów i zbędnych testów na zwierzętach, z czystej obserwacji powstało wiele receptur, które dziś wracają jak bumerang, aby pomagać nam wzrastać i uwolnić się od, często toksycznych, leków chemicznych. Jedną z takich receptur jest złote mleko – napój, którego nadzwyczajne działanie doceniano od zawsze, a dziś zbadała je nauka i potwierdza to, co wiedziano 5 tysięcy lat temu!

Złote mleko jest spożywane regularnie w Indiach, zazwyczaj w porze wieczornej. Jest rewelacyjnym remedium na wiele dolegliwości. Ma działanie antybakteryjne, uspokajające, doskonale łagodzi stany lękowe, reguluje poziom kortyzolu, który powoduje stres oraz pomaga usunąć toksyny z organizmu. O depresji i stanach lękowych pisałam tu.

Regularnie spożywane złote mleko doskonale wspomaga ciało w walce z depresją oraz innymi chorobami układu nerwowego oraz zaburzeniami psychicznymi. W okresie jesienno-zimowym doskonale rozgrzewa i poprawia trawienie i wchłanianie substancji odżywczych.

Wspominana kurkuma, jeden z głównych składników złotego mleka, ma niezliczoną ilość właściwości prozdrowotnych. Warto zawsze mieć ją w swoim domu, ponieważ doskonale zwalcza stany zapalne, działa przeciwbakteryjnie oraz przeciwwirusowo jednocześnie wzmacniając odporność organizmu. Równoważy wszystkie 3 dosze, dlatego w tradycyjnej kuchni ajurwedyjskiej jest tak często wykorzystywana niemal do każdego rodzaju posiłku, w tym również do złotego mleka.

PRZEPIS NA ZŁOTE MLEKO

Najpierw warto zacząć od przygotowania pasty z kurkumy:

  • 50 gram kurkumy,
  • 2 goździki,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • Kilka płatków świeżego imbiru,
  • 250 ml wody.

Wodę z przyprawami należy gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji pasty. Następnie pastę przełożyć do wyparzonego naczynia. Można ją w warunkach chłodniczych przechowywać kilkanaście dni.

ZŁOTE MLEKO

250 ml mleka krowiego niepasteryzowanego lub mleka migdałowego domowej roboty,

1-2 łyżeczki kurkumowej pasty,

1 łyżeczka ghee lub oleju kokosowego.

 

Mleko podgrzewamy wraz z pastą i olejem, nie gotujemy. Tak przygotowane mleko pijmy codziennie, można dodawać odpowiednie dla swojej doszy przyprawy.

 

DEPRESJAGOLDEN MILKKURKUMALECZENIE DEPRESJIZŁOTE MLEKO
Share

Dla ciała  / przekąski, sosy, przystawki  / Przepisy  / Top

admin

You might also like

DEPRESJA Z PERSPEKTYWY AJURWEDY – PORADY
23 lipca 2020

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • O mnie

    Nazywam się Kasia Kłyż. Jestem konsultantem Ajurwedy, przyszłą naturoterapeutką oraz dietetykiem i masażystką. Na moim blogu Ajurweda po polsku pragnę pokazać Tobie świat Ajurwedy, naturoterapii, ziołolecznictwa oraz innych wspaniałych nauk i dziedzin medycyny naturalnej.

  • Zobacz mnie na insta
  • Follow Me On



  • Recent Posts

    • Czosnek niedźwiedzi – skarb wczesnej wiosny
      28 marca 2022
    • CYTRYN – KAMIEŃ RADOŚCI I PEWNOŚCI SIEBIE
      28 lutego 2022
    • AMETYST – NIEZWYKŁA ENERGIA MINERAŁU
      1 lutego 2022
  • Popular Posts

    • Wata – królowa ajurwedyjskich dosz
      8 czerwca 2020
    • CYTRYN – KAMIEŃ RADOŚCI I PEWNOŚCI SIEBIE
      28 lutego 2022
    • DINACHARYA – CZYLI UZDRAWIAJĄCA MOC RUTYNY DNIA CODZIENNEGO. CZĘŚĆ I.
      22 marca 2020
  • Przepisy

    • GRZYBY W AJURWEDZIE i TMC - JADAĆ, CZY NIE JADAĆ?
      23 września 2020
    • KISZONE OGÓRKI IDEALNE – PRZEPIS
      8 września 2020
    • KITCHARI - PRZEPIS DOSKONAŁY
      19 sierpnia 2020


© Copyright Ajurweda po polsku, Regulamin sklepu

Wstaw/edytuj odnośnik

Wprowadź docelowy adres URL

Lub dodaj odnośnik do istniejącej treści

    Nie wprowadzono kryteriów wyszukiwania. Wyświetlane są najnowsze pozycje. Wyszukaj elementy lub użyj klawiszy strzałek w górę i w dół, aby je wybrać.