• O Mnie
    • O mnie
    • Gabinet
    • Konsultacje
  • PLATFORMA KURSÓW
  • Sklep
    • E-booki
    • Konsultacje
    • Kursy i warsztaty
  • BLOG
    • Ajurweda
    • Dla ciała
    • Dla umysłu
    • Przepisy
    • Choroby
  • Kontakt
  • E-booki
  • Zaloguj się
  • Archiwa

    • marzec 2022
    • luty 2022
    • grudzień 2021
    • listopad 2021
    • październik 2021
    • wrzesień 2021
    • lipiec 2021
    • czerwiec 2021
    • maj 2021
    • kwiecień 2021
    • marzec 2021
    • luty 2021
    • styczeń 2021
    • grudzień 2020
    • listopad 2020
    • październik 2020
    • wrzesień 2020
    • sierpień 2020
    • lipiec 2020
    • czerwiec 2020
    • maj 2020
    • marzec 2020
  • Zobacz mnie na insta
  • Follow Me On

  • O Mnie
    • O mnie
    • Gabinet
    • Konsultacje
  • PLATFORMA KURSÓW
  • Sklep
    • E-booki
    • Konsultacje
    • Kursy i warsztaty
  • BLOG
    • Ajurweda
    • Dla ciała
    • Dla umysłu
    • Przepisy
    • Choroby
  • Kontakt
  • E-booki
  • Zaloguj się

KITCHARI – PRZEPIS DOSKONAŁY

19 sierpnia 2020
Ktoś, kto zna już trochę ajurwedę i jej sposoby na równoważenie ludzkich problemów, spotkał się z pewnością z kitchari. Kitchari to rdzeń medycyny ajurwedyjskiej. Jeśli ktoś zapytałby o najpopularniejszą potrawę kuchni ajurwedyjskiej, bez wątpliwości odpowiedziałabym KITCHARI. Kitchari samo w sobie może mieć różne formy, nie mniej zawsze w jego skład wchodzą ryż basmati oraz rozgotowany mung dal (ewentualnie soczewica różnego rodzaju). Można je przyrządzać na nieskończenie wiele sposobów, toteż każdy znajdzie coś dla siebie. 

Gdy gotujemy kitchari, powinniśmy spożywać je świeże. Starajmy się dlatego ugotować tylko tyle, ile naprawdę zjemy. To dotyczy wszystkich posiłków przygotowywanych zgodnie z ajurwedą.

Warto wspomnieć, iż kitchari jest spożywanie podczas tradycyjnego, ajurwedysjkiego detoksu zwanego PAŃĆAKARMĄ, wówczas pacjent spożywa głównie tę potrawę, która nie tylko oczyszcza i równoważy każdą doszę, ale także wzmacnia organizm podczas silnego jego oczyszczania.

Nie istnieje jedyny prawdziwy przepis na kitchari. Kitchari to bardziej możliwość komponowania ze sobą ryżu basmati z różnymi rodzajami dalu i przypraw. Jednak podam Wam dziś mój ulubiony przepis na kitchari, który smakuje obłędnie, a dla mnie samej jest kwintesencją ajurwedysjkiego gotowania:

 

KITCHARI DOSKONAŁE

1/4 szklanki ryżu basmati

1/4 szklanki mung dalu

Zarówno ryż jak i dal należy moczyć przez około 2-3 h w wodzie, a następnie porządnie umyć.

2 spore łyżki ghee lub oleju rzepakowego,

6-10 szklanek wody

2 pokrojone marchewki,

5 pokrojonych na duże kawałki niewielkich ziemniaczków.

 

Przyprawy:

1 płaska łyżeczka chilli,

1 łyżeczka asafetydy,

2 łyżeczki nasion kuminu,

1,5-2 łyżeczki soli kamiennej,

2 liście laurowe,

1 łyżeczka cynamonu,

0,5 łyżeczki sproszkowanego imbiru,

1 łyżeczka kurkumy,

 

W rondlu o grubym dnie rozgrzać ghee lub olej.

Podprażyć najpierw kumin, następnie wrzucić wszystko, prócz kurkumy, zamieszać, i dorzucić kurkumę.

Dodać pokrojone warzywa, chwilę podsmażać, następnie dodać osuszoną fasolę mung oraz ryż basmati.

Zalać wodą. Ja preferuję kitchari o nieco bardziej płynnej konsystencji, dlatego jeśli wolisz wersję rzadszą, dodać 10, a nie 6 szklanek.

Kitchari należy gotować na średnim lub małym ogniu około 40 minut. na początku można doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i pozostawić. 

Zamiast ryżu basmati można użyć dowolnego ryżu, jednak w podstawowych pismach ajurwedyjskich to właśnie basmati odgrywa szczególną rolę w żywieniu według zasad ajurwedy. Zamiast mung dalu, można użyć czerwonej lub innej soczewicy. Mung dal jednak to fasolka trójdoszowa, co oznacza, że jest albo obojętna, albo równoważy wszystkie trzy humory biologiczne. Poniżej umieszczam graficzny opis kilku przypraw, które warto dodawać do kitchari, zależnie od Waszej konstytucji :).

 

 PODRĘCZNY PRZYPRAWNIK AJURWEDYJSKI 

ajurwedaGOTOWANIEKITCHARIPRZEPISŻYWIENIE TERAPEUTYCZNE
Share

obiady  / Przepisy  / Top

admin

You might also like

Czosnek niedźwiedzi – skarb wczesnej wiosny
28 marca 2022
CYTRYN – KAMIEŃ RADOŚCI I PEWNOŚCI SIEBIE
28 lutego 2022
AMETYST – NIEZWYKŁA ENERGIA MINERAŁU
1 lutego 2022

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • O mnie

    Nazywam się Kasia Kłyż. Jestem konsultantem Ajurwedy, przyszłą naturoterapeutką oraz dietetykiem i masażystką. Na moim blogu Ajurweda po polsku pragnę pokazać Tobie świat Ajurwedy, naturoterapii, ziołolecznictwa oraz innych wspaniałych nauk i dziedzin medycyny naturalnej.

  • Zobacz mnie na insta
  • Follow Me On



  • Recent Posts

    • Czosnek niedźwiedzi – skarb wczesnej wiosny
      28 marca 2022
    • CYTRYN – KAMIEŃ RADOŚCI I PEWNOŚCI SIEBIE
      28 lutego 2022
    • AMETYST – NIEZWYKŁA ENERGIA MINERAŁU
      1 lutego 2022
  • Popular Posts

    • Wata – królowa ajurwedyjskich dosz
      8 czerwca 2020
    • CYTRYN – KAMIEŃ RADOŚCI I PEWNOŚCI SIEBIE
      28 lutego 2022
    • DINACHARYA – CZYLI UZDRAWIAJĄCA MOC RUTYNY DNIA CODZIENNEGO. CZĘŚĆ I.
      22 marca 2020
  • Przepisy

    • GRZYBY W AJURWEDZIE i TMC - JADAĆ, CZY NIE JADAĆ?
      23 września 2020
    • KISZONE OGÓRKI IDEALNE – PRZEPIS
      8 września 2020
    • KITCHARI - PRZEPIS DOSKONAŁY
      19 sierpnia 2020


© Copyright Ajurweda po polsku, Regulamin sklepu

Wstaw/edytuj odnośnik

Wprowadź docelowy adres URL

Lub dodaj odnośnik do istniejącej treści

    Nie wprowadzono kryteriów wyszukiwania. Wyświetlane są najnowsze pozycje. Wyszukaj elementy lub użyj klawiszy strzałek w górę i w dół, aby je wybrać.