• O Mnie
    • O mnie
    • Gabinet
    • Konsultacje
  • PLATFORMA KURSÓW
  • Sklep
    • E-booki
    • Konsultacje
    • Kursy i warsztaty
  • BLOG
    • Ajurweda
    • Dla ciała
    • Dla umysłu
    • Przepisy
    • Choroby
  • Kontakt
  • E-booki
  • Zaloguj się
  • Archiwa

    • marzec 2022
    • luty 2022
    • grudzień 2021
    • listopad 2021
    • październik 2021
    • wrzesień 2021
    • lipiec 2021
    • czerwiec 2021
    • maj 2021
    • kwiecień 2021
    • marzec 2021
    • luty 2021
    • styczeń 2021
    • grudzień 2020
    • listopad 2020
    • październik 2020
    • wrzesień 2020
    • sierpień 2020
    • lipiec 2020
    • czerwiec 2020
    • maj 2020
    • marzec 2020
  • Zobacz mnie na insta
  • Follow Me On

  • O Mnie
    • O mnie
    • Gabinet
    • Konsultacje
  • PLATFORMA KURSÓW
  • Sklep
    • E-booki
    • Konsultacje
    • Kursy i warsztaty
  • BLOG
    • Ajurweda
    • Dla ciała
    • Dla umysłu
    • Przepisy
    • Choroby
  • Kontakt
  • E-booki
  • Zaloguj się

GRZYBY W AJURWEDZIE i TMC – JADAĆ, CZY NIE JADAĆ?

23 września 2020

Usiadłam do napisania kilku słów na temat grzybów, po tym jak otrzymałam w gratisie całą reklamówkę podgrzybków oraz prawdziwków. Odkąd pamiętam, bowiem, grzybobrania stanowiły tradycję i dość ważną część polskiej kultury i również mojej rodziny. Nie ma się co dziwić. Zbieranie grzybów to niezła frajda. Przy okazji wrzucamy do koszyka potężny wachlarz witamin i minerałów o niesłychanie wysokim poziomie wchłaniania. Jaką pozycję mają zatem grzyby w Ajurwedzie? 

 

Grzyby w Ajurwedzie

Grzyby są lekkie, suche i chłodne z natury. Mówi się, że w grzybach przeważa cecha tamas (o gunach możesz poczytać tu), dlatego wielu wyznawców niektórych hinduskich wierzeń ich nie jada, aby nie wzmagać tej guny. Grzyby rosną w ciemnościach lasów. Do fotosyntezy światła nie wykorzystują chlorofilu, więc mawia się, że nie posiadają energii życiowej. Dodatkowym „NIE” dla grzybów w ujęciu ajurwedyjskim, z którym się spotykam od lat, to uznanie grzybów za zbyt podobne do mięsa w swojej naturze.

 

Ale, co to znaczy, że skoro są tamasowe, czy powinniśmy je spożywać?

Takie pokarmy, jak czosnek, czy grzyby stymulują niższe czakry ciała, tym samym pobudzając podstawową naturę człowieka, jaką jest popęd. Cebula i czosnek, a także grzyby rozgrzewają lub pobudzają ciało, a otępiają umysł, więc dla osób medytujących oraz uprawiających jogę zaleca się dietę, która nie pobudza zanadto układu nerwowego i działa neutralnie lub oczyszczająco na wszystkie czakry.

Jak wspomniałam wyżej, czosnek zgodnie z tekstami ajurwedyjskimi również ma naturę tamas, a zalecany jest jako lekarstwo na wiele różnych schorzeń (choć nie powinien być jadany często). Z grzybami jest podobnie. Sezon na nie trwa krótko, więc skoro w naszej tradycji przetrwały lata, są mocno odżywcze i mają walory lecznicze, warto uwzględnić je w swojej jesiennej diecie, ale nie próbować się nimi przejadać.

 

Jak spożywać grzyby?

Grzyby najlepiej spożywać z sattwicznymi warzywami i kaszami. Dobrze ugotowane i przyprawione grzyby działają na wszystkie trzy dosze. Powinno unikać się ciężkich sosów, a raczej postawić na zupę lub duszenie grzybów w przyprawach. Zawiesiste, mączne sosy tylko podsycą działanie guny tamas, co sprawi, że grzyby nie wpłyną na nikogo dobroczynnie.

 

Grzyby tonizujące

Wiele gatunków grzybów działa jak toniki dla ciała. Na przykład smardze, borowiki, czy shitake lub popularne i pyszne kurki, mają właściwości tonizujące, co oznacza, że wzmacniają ciało i dodają energii. Shitake dodatkowo mocno wzmacniają układ odpornościowy od strony fizycznej, dlatego są popularnym i smacznym dodatkiem do wielu dań.

 

Grzyby w ujęciu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Grzyby w Medycynie Chińskiej oddziałują głównie na żołądek śledzionę i płuca. Należące do przemiany ziemi, wspierają środkowy ogrzewacz, równoważą chi, suchość przekształcają w śluz.

Wskazane są przy niedoborze śledziony i żołądka, braku apetytu, zmęczeniu, mdłościach, wymiotach i, UWAGA, w przypadku zaburzeń laktacji!

Warto jednak nie spożywać ich w nadmiarze. Mogą zawierać metale ciężkie, głównie dlatego, że ich powłoka pozwala na łatwe ich wchłanianie.

 

A jakie jest stanowisko medycyny alopatycznej na temat grzybów?

Grzyby to naprawdę bomba witaminowa. Przez lata mawiano, że są zupełnie bezwartościowe, ale to nieprawda. Współczesne badania wskazują na ich bardzo szerokie walory lecznicze. Zawierają sporo żelaza, cynku, fosforu i potasu. Dodatkowo są cennym źródłem białka i witamin, takich jak A, B1, B2, C, E i K. Ze względu na dużą ilość puryny, osoby z dną moczanową powinny ograniczyć ich spożywanie.

 

Grzybowe podsumowanie

Kochani! Ja jestem zdania, że żywienie sezonowe i dostosowane do potrzeb konstytucji ciała oraz aktualnego stanu zdrowia, jest najważniejsze, by zachować zdrowie. Jeśli mamy dostęp do świeżych grzybów, dosłownie kilkanaście dni w roku, jedzmy je. Wzmocnimy swoje ciało, nie szkodząc przy tym umysłowi, jeśli spożyjemy je kilka razy. Pamiętajcie jednak, aby wybierać grzyby zdrowe, niepognite.

Najbardziej tamasowym pokarmem są te przetworzone chemicznie z dodatkami zapożyczonymi z tablicy Mendelejewa.  To ich spożywanie powoduje choroby i działa absolutnie negatywnie na organizm ludzki. Grzyby, rosnące naturalnie, w lesie, nie zrobią nam krzywdy, zatem zachęcam do ich spożywania.

 

Przy okazji wklejam Ci dość ciekawy film na temat rodzimych grzybów.

AJURWEDA A GRZYBYGRZYBYLECZNICZE GRZYBYWŁAŚCIWOŚCI GRZYBÓW
Share

Dla ciała  / przetwory  / raw food

admin

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • O mnie

    Nazywam się Kasia Kłyż. Jestem konsultantem Ajurwedy, przyszłą naturoterapeutką oraz dietetykiem i masażystką. Na moim blogu Ajurweda po polsku pragnę pokazać Tobie świat Ajurwedy, naturoterapii, ziołolecznictwa oraz innych wspaniałych nauk i dziedzin medycyny naturalnej.

  • Zobacz mnie na insta
  • Follow Me On



  • Recent Posts

    • Czosnek niedźwiedzi – skarb wczesnej wiosny
      28 marca 2022
    • CYTRYN – KAMIEŃ RADOŚCI I PEWNOŚCI SIEBIE
      28 lutego 2022
    • AMETYST – NIEZWYKŁA ENERGIA MINERAŁU
      1 lutego 2022
  • Popular Posts

    • Wata – królowa ajurwedyjskich dosz
      8 czerwca 2020
    • CYTRYN – KAMIEŃ RADOŚCI I PEWNOŚCI SIEBIE
      28 lutego 2022
    • DINACHARYA – CZYLI UZDRAWIAJĄCA MOC RUTYNY DNIA CODZIENNEGO. CZĘŚĆ I.
      22 marca 2020
  • Przepisy

    • GRZYBY W AJURWEDZIE i TMC - JADAĆ, CZY NIE JADAĆ?
      23 września 2020
    • KISZONE OGÓRKI IDEALNE – PRZEPIS
      8 września 2020
    • KITCHARI - PRZEPIS DOSKONAŁY
      19 sierpnia 2020


© Copyright Ajurweda po polsku, Regulamin sklepu

Wstaw/edytuj odnośnik

Wprowadź docelowy adres URL

Lub dodaj odnośnik do istniejącej treści

    Nie wprowadzono kryteriów wyszukiwania. Wyświetlane są najnowsze pozycje. Wyszukaj elementy lub użyj klawiszy strzałek w górę i w dół, aby je wybrać.